Eurodizel skuplji osam a lož ulje šest centi

Bez autora
Jul 31 2012

Cijena eurodizela od ponoći je povećana za osam centi i košta 1,33 eura po litru, dok su cijene benzina ostale nepromijenjene. Cijene lož ulja i lož ulja za grijanje povećane su od ponoći po šest centi na 1,28 eura, odnosno 1,01 eura po litru. Cijene benzina će i u narednih 15 dana ostati nepromijenjene, pa će se litar eurosupera 98 prodavati za 1,42 eura, dok će eurosuper 95 koštati 1,38 eura po litru. Litar eurodizela na svjetskoj berzi je u prethodnih 15 dana poskupio preko osam odsto, što za posljedicu imalo obavezu korekcije cijene tog derivata. Lož ulje je, takođe, poskupilo preko šest odsto, što je uslovilo obavezu korekcije njegove cijene, prema uredbi o načinu određivanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. Zbog stalnog rasta cijena naftnih derivata i nepovoljnog valutnog odnosa evropske i američke valute, i dalje je prisutan negativan trend sa stanovišta nastavka poskupljenja.

Eurodizel skuplji osam a lož ulje šest centiCijena eurodizela od ponoći je povećana za osam centi i košta 1,33 eura po litru, dok su cijene benzina ostale nepromijenjene, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Cijene lož ulja i lož ulja za grijanje povećane su od ponoći po šest centi na 1,28 eura, odnosno 1,01 eura po litru. Cijene benzina će i u narednih 15 dana ostati nepromijenjene, pa će se litar eurosupera 98 prodavati za 1,42 eura, dok će eurosuper 95 koštati 1,38 eura po litru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, litar eurodizela na svjetskoj berzi je u prethodnih 15 dana poskupio preko osam odsto, što za posljedicu imalo obavezu korekcije cijene tog derivata.

- Lož ulje je, takođe, poskupilo preko šest odsto, što je uslovilo obavezu korekcije njegove cijene, prema uredbi o načinu određivanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naveli su iz Ministarstva, dodajući da je, zbog stalnog rasta cijena naftnih derivata i nepovoljnog valutnog odnosa evropske i američke valute, i dalje prisutan negativan trend sa stanovišta nastavka poskupljenja.

- U proteklom obračunskom periodu zadržale su se visoke vrijednosti svih naftnih derivata, što za posljedicu ima obavezu korekcije maloprodajnih cijena eurodizela i lož ulja, saglasno uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, dodaje se u saopštenju, najavljujući da se ne može predvidjeti cjenovna stabilnost i u narednom periodu. U saopštenju je obrazloženo da cijena goriva u najvećoj mjeri zavisi od berzanske i valutnog odnosa eura i dolara, budući da Crna Gora nema sopstveni izvor nafte i naftnih derivata.

- Vlada nema direktan uticaj na formulu po kojoj se formiraju cijene derivata. Greške ili eventualne malverzacije sa cijenama su gotovo nemoguće, jer su kotacije naftnih derivata, kao i kurs eura i američkog dolara javni i lako provjerljivi – objašnjavaju iz Ministarstva.

Posljednja promjena cijena goriva u Crnoj Gori bila je 17. juna, kada je litar eurosupera 98 poskupio pet centi na 1,42 eura, a eurosupera 95 četiri centa na 1,38 eura. Dozvoljene maksimalne cijene goriva u maloprodaji se usklađuju svakog drugog ponedjeljka, u zavisnosti od kretanja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu – Mediterranean Platt’s Ground, kao i odnosa valuta eura i američkog dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik